+
Vestigingslocatie zoeken
Menu Vestigingslocatie zoeken

Het verhaal van Lankhorst-Taselaar

Wij maken watersport toegankelijk voor iedereen

Wie denkt dat in Friesland alleen de Elfstedenkoorts woedt, heeft het mis. Want lopen de temperaturen in de dubbele cijfers, dan laait er een verlangen op dat misschien nog wel veel sterker is: watersportkoorts. Een virus dat, als het aan Jarno Berkhof ligt, directeur van Lankhorst Taselaar, in heel Europa toeslaat. De afgelopen jaren groeide het bedrijf uit tot een grote  internationaal opererende groothandel in watersportartikelen. Van Friesland tot Valencia – waar water is, is Lankhorst Taselaar. “Omdat we een enorm assortiment hebben, maar vooral omdat we de beste service bieden.”

Het voelde als een jongensboek

In 2012 stapte Jarno Berkhof aan boord van Lankhorst Taselaar. “Het bedrijf viel toentertijd nog onder Royal Lankhorst Euronete Group uit Sneek”, vertelt Berkhof. “Maar het moederbedrijf besloot afstand te nemen van de ‘groothandeltak’. Mijn goede vriend Heero Smit was al managing director van het bedrijf en vroeg mij om de activiteiten samen voort te zetten.” 

Een flinke uitdaging voor de Apeldoorner die de keren dat hij zelf op een boot had gezeten op twee handen kon tellen. Bovendien was de crisis net achter de rug. “Mensen vroegen wel eens: ‘Waarom doen jullie dit? Hoe gaan jullie hier een succes van maken? Twee van die jonge knapen.’ Maar voor ons was het óók een prachtig avontuur. Een jongensboek, zo voelde het haast”, zegt Berkhof. “Eén die ik samen met een goede vriend mocht schrijven.” 

Sinds 2017 valt Lankhorst Taselaar onder het Amerikaanse Brunswick Corporation. “Tot die tijd deden Heero en ik alles. Personeelszaken, wet- en regelgeving, verzekeringen, investeringen – alles kwam op ons bordje. De overname gaf ons de kans te doen waar we goed in zijn: de inkoop en verkoop van watersportartikelen. En boven alles om onze service nog verder te verbeteren. In 2018 nam Heero Smit afscheid van Lankhorst Taselaar. “Dat was best even slikken”, knikt Berkhof. “We hadden het vijf jaar lang samen gedaan; we deelden alles. Ik heb echt wel even getwijfeld of we het boek niet samen moesten sluiten. Maar ik voelde ook: mijn verhaal hier is nog niet klaar.”

Met de wind in de zeilen

Lankhorst Taselaar blijft groeien, zowel nationaal als internationaal. “Van moertjes en boutjes, tot vlaggenstokken en oventjes. En van pompjes in de ijscokar tot touwen waar de ringen in een gymzaal aan hangen – je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het”, vertelt Berkhof, terwijl hij een vuistdikke catalogus op tafel legt. “Pak ‘m beet 15.000 artikelen.” Het meeste daarvan is bestemd voor retailers en webshops. Maar ook in scheepswerven, in de industrie en andere sectoren vinden de producten van Lankhorst Taselaar afzet. “Militairen bijvoorbeeld, die dragen onze reddingsvesten.” 

Vijf jaar geleden verhuisde het bedrijf van Lelystad naar Heerenveen. “Tijdens de zoektocht naar een geschikte locatie, werden we door Gemeente Heerenveen op de hoogte gebracht van gunstige regelingen en vergoedingen. Veel collega’s kwamen al uit Friesland en dit maakte het nog aantrekkelijker”, legt Berkhof uit. “Elsemarie, onze accountmanager, luisterde echt naar onze wensen. Ze organiseerde een toer langs alle interessante plekken en partners en bracht ons in contact met de provincie, de burgemeester en wethouders van Heerenveen. Het ondernemende klimaat van onze gemeente, daar plukken we nu en in de toekomst echt de vruchten van. Om onze positie te behouden en zelfs te verbeteren, hebben we mensen en kennis nodig. Dat vinden we in deze regio.” Vanuit hun hoofdkantoor en magazijn in Heerenveen en hun filiaal in Rheine (Duitsland) bedient Lankhorst Taselaar vandaag de dag watersportwinkels in heel Europa.

In harmonie met de natuur

Lankhorst Taselaar heeft zichzelf als doel gesteld watersport bereikbaar én betaalbaar te maken voor iedereen. “Iedereen verdient het om te genieten op of aan het water. Nergens anders ervaar je dat ultieme gevoel van vrijheid.” Maar, als het aan Berkhof ligt, wel in harmonie met de natuur. “Het is immers juist de natuur waar het om te doen is. Daarom rijden we hybride, ons state of the art distributiecentrum in Heerenveen is duurzaam en we zijn continu bezig onze producten te vergroenen.” Daarnaast ligt de focus op verdere professionalisering, online en offline. “Zodat we onze klanten nog beter kunnen bedienen en niet alleen de beste producten kunnen bieden, maar ook kunnen adviseren. Bijvoorbeeld over veiligheid. Door ons echt als experts te profileren, maken we watersport nog toegankelijker.”

Hij mag er dan niet mee opgegroeid zijn, toch heeft Berkhof het watersportvirus inmiddels flink te pakken. “Dat krijg je vanzelf als je iedere dag samenwerkt met mensen die zo gek zijn van boten. We doen ook wel eens andere teamactiviteiten, maar de uitjes op het water zijn toch het meest succesvol. Er staan al heel wat memorabele zeilwedstrijdjes op de teller”, lacht Berkhof. “Als niet-watersporter zorg ik er dan natuurlijk wel voor dat ik bij een goed team zit. Tja, die winnaarsmentaliteit zit er nou eenmaal in.” Dat belooft wat voor de vervolghoofdstukken van Berkhofs jongensboek.

Vestigen in Friesland voor uw ondernemersvragen

Benieuwd hoe we uw onderneming kunnen helpen? Lees hier meer over Vestigen in Friesland of neem direct contact op met een van onze adviseurs.

Relevante cases

Alle cases

Deel deze pagina:

Friesland, kom verder!

In Friesland zijn de mogelijkheden eindeloos. Wij staan voor u klaar en ontmoeten u graag.