+
Vestigingslocatie zoeken
Menu Vestigingslocatie zoeken

Het verhaal van ME-AT the alternative

ME-AT the alternative in Friesland

“Eigenlijk was het de coöperatieve opstelling van Vestigen in Friesland die ons over de streep trok om in Leeuwarden te ondernemen.” Vion Food Group, Het Nederlandse levensmiddelenbedrijf dat vooral bekendstaat als ‘vleesbedrijf’, besloot in hun voormalige slachterij een nieuwe, 100% plantaardige tak te vestigen: ME-AT the alternative. “Het ultieme alternatief voor de doelgroep van de toekomst: de flexitariër”, vertelt Willem Cranenbroek, general manager bij ME-AT the alternative in Leeuwarden.”

Meatlike producten van de toekomst

Het lijkt op vlees, het smaakt zoals vlees en het voelt als vlees. Maar vergis je niet! ME-AT the alternative ontwikkelt kwalitatief hoogwaardige producten die alle kenmerken hebben van vlees, maar gemaakt zijn op basis van alternatieve plantaardige eiwitten. Meatlike producten, zoals ze het zelf noemen. Een avontuur én een uitdaging voor een bedrijf dat zich van oorsprong focust op vlees, zou je zeggen. “Maar de afgelopen jaren ontwikkelen we ons al steeds meer richting een leverancier van alternatieve eiwitten”, vertelt Cranenbroek. “Die vraag groeit en zal in de toekomst ook blijven groeien.”

Gloednieuwe, hypermoderne fabriek

Om aan die vraag te voldoen, besloot Vion Food Group een voormalig runderslachthuis in Leeuwarden om te bouwen naar een productielocatie voor vleesvervangers. Daarbij werden miljoenen geïnvesteerd. Veel geld? Ja. “Maar wij geloven echt in onze aanpak. En in deze locatie”, legt Cranenbroek uit. Het resultaat is een gloednieuwe, hypermoderne fabriek waar begin 2020 de eerste plantaardige burgers, schnitzels en gehakt van de band rolden. “En het mooie is: de fabriek is ontworpen om in de toekomst verder uit te bouwen”, vertelt Cranenbroek. Al aan het einde van vorig jaar werd het productportfolio uitgebreid met een een flink aantal nieuwe vleesvervangers. “En dat is slecht het begin. Wij geloven in deze oprukkende markt en in onze mogelijkheden die dit segment ons biedt.”

Een sterke regionale keten

Dat Vion Food Group, een bedrijf dat geworteld is in het Zuiden van ons land, koos voor Leeuwarden, is volgens Cranenbroek te danken aan de open bedrijfscultuur in het Noorden. “Er wordt echt met je mee gedacht, lijntjes worden voor je uitgeworpen en minstens zo belangrijk: er is veel persoonlijk contact.” Vestigen in Friesland verbond ME-AT the alternative onder meer met Team Werk van gemeente Leeuwarden voor het vervullen van vacatures, met het onderzoeks- en opleidingsfaciliteit Food Application Centre for Technology (FACT) voor ontwikkelingen op het gebied van plantaardige eiwitten en met andere belangrijke spelers in de foodsector, zoals Royal Koopmans en Hoogland. “Samen werken we aan een foodcluster; vormen we een sterke regionale keten. Dat is wat ondernemen in Friesland zo mooi maakt. ”

Vestigen in Friesland voor uw ondernemersvragen

Benieuwd hoe we uw onderneming kunnen helpen? Lees hier meer over Vestigen in Friesland of neem direct contact op met een van onze adviseurs.

Relevante cases

Alle cases

Deel deze pagina:

Friesland, kom verder!

In Friesland zijn de mogelijkheden eindeloos. Wij staan voor u klaar en ontmoeten u graag.