+
Vestigingslocatie zoeken
nl
  Menu Vestigingslocatie zoeken

  Samen kunnen we veel meer betekenen voor ondernemers

  Ondernemers worden vandaag de dag flink op de proef gesteld. En juist in tijden als deze ontstaan de mooiste, meest innovatieve ideeën. Oók in Friesland. Sterker nog: vooral in Friesland. We zijn misschien een stip op de wereldkaart, maar vanuit die stip wordt wereldwijd het verschil gemaakt. Hier bouwen we samen aan de toekomst. Hier ontwikkelen we vandaag de oplossingen voor morgen. Vestigen in Friesland, een initiatief van verschillende Friese gemeenten, helpt ondernemers om die ideeën en innovaties tot leven te brengen.

  De kracht van Vestigen in Friesland

  Vestigen in Friesland neemt ondernemers bij iedere vraag aan de hand. Van hulp bij het vinden van personeel, aansluiting bij een netwerk, informatie over subsidies en vragen over de geldende wet- en regelgeving. Dankzij hun netwerk vol innovatieve bedrijven, gevestigde namen, burgemeesters en wethouders, kennisinstellingen en jong talent, leggen de adviseurs van Vestigen in Friesland snel de juiste lijntjes. “Als oliemannetjes en verbinders brengen we verschillende belangen bij elkaar”, legt Gina Tromp uit, adviseur van gemeente Leeuwarden. “Op die manier dragen we bij aan maatschappelijke vraagstukken en kunnen we stappen zetten naar een nieuwe tijd. Een nieuwe tijd die al een tijdje voor de deur staat.” Samenwerken vormt het sleutelwoord. De kracht van Vestigen in Friesland schuilt in de nauwe samenwerking tussen verschillende gemeenten.

  Dat is niet altijd zo geweest. “Tien jaar geleden kenden we elkaar alleen van naam”, vertelt Evelien Walstra, adviseur van gemeente Leeuwarden. “En dat terwijl we allemaal precies hetzelfde doel hebben: ondernemers verder helpen en de economie in onze provincie stimuleren.” Juist door de krachten te bundelen, kunnen de gemeenten veel meer betekenen voor ondernemers. “Alle adviseurs samen vormen een gigantische ‘database’ met kennis, kunde en openingen”, knikt Jeroen van Wijk van gemeente Smallingerland. In plaats van dat een ondernemer op allemaal verschillende deuren moet kloppen om informatie los te peuteren, is er nu één deur voor alle ondernemersvragen. “En die deur, dat zijn wij”.

  De kracht van Vestigen in Friesland

  Dat vraagt om een andere manier van denken. Fries denken, in plaats van op gemeentelijk niveau. “Niet het belang van mijn gemeente, maar het belang van ondernemers. Dáár gaat het om”, vertelt Jaap-Auke Rienstra, adviseur van gemeente Súdwest-Fryslân. “Als een bedrijf buiten Friesland zich hier wil vestigen, dan kijken we gezamenlijk waar deze ondernemer het beste zou kunnen landen, aarden en groeien. Samen vormen we één front.” Daarmee helpt Vestigen in Friesland niet alleen ondernemers, maar uiteindelijk de hele provincie verder.

  In Friesland onthouden we wie we zijn en eren we onze tradities. Maar we durven net zo goed nieuwe wegen in te slaan en te innoveren. Juist de pioniers met innovatieve, baanbrekende ideeën staan voor de deur van Vestigen in Friesland. De sectoren waar we in onze provincie in uitblinken zijn onder meer de maakindustrie, watertechnologie en de voedingsindustrie. De hightech-maakindustrie van Friesland vervult een prominente rol in Europa – zelfs in de wereld. In Friesland buigen talloze technici zich over de vraag hoe we onze maakindustrie nog ‘smarter’ kunnen maken. Ondertussen is onze provincie ook hard op weg European Capital of Water Technology te worden. “De Watercampus is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een prachtig ecosysteem waar bedrijven en instellingen van over de hele wereld aan gekoppeld zijn”, legt Walstra uit. Minstens zo belangrijk is de foodsector in Friesland – al eeuwen een van de belangrijkste motoren van de Friese economie. “Onze provincie heeft zelfs het hoogst aantal voedselproducerende bedrijven van heel Nederland”, vertelt
  Tromp. “Dit koesteren we en blijven we vergroten.”

  Vestigen in Friesland ondersteunt ondernemers in deze branches niet alleen bij vragen, maar moedigt hen ook aan én verbindt hen met elkaar. “Een innovatieve oplossing voor de verspilling van water in de voedingsmiddelenindustrie moet immers ook gemaakt worden”, legt Elsemarie Oosterveen, adviseur van gemeente Heerenveen, uit. Kortom: ook hier vormt samenwerken het sleutelwoord.

  Deel deze pagina:

  Friesland, kom verder!

  In Friesland zijn de mogelijkheden eindeloos. Wij staan voor u klaar en ontmoeten u graag.